Statiegeld
13 april 2021Per 1 juli zullen alle kleine PET-flessen (<1L) voor frisdranken en waters ook vallen onder het wettelijke statiegeld-systeem. Naast de huidige statiegeld-regeling waarbij er €0,25 statiegeld op grote PET-flessen (>1L) zit, komt er nu ook €0,15 statiegeld op de kleine PET-flessen. De nieuwe regeling heeft geen betrekking op sappen en zuivel. Het geldt ook (nog) niet op karton en blik.
Op het moment zijn er 6.000 innamepunten voor statiegeld flessen. Naar verwachtingen wordt dit verhoogt tot 73.000 waarvan 12.000 verplichte innamepunten worden en 61.000 vrijwillige innamepunten.
- Bij verplichte innamepunten kan je denken aan grote supermarkten, groothandels, treinstations, grote tankstations en grote cateraar-locaties.
- Bij vrijwillige innamepunten kan je denken aan onder andere kleine supermarkten, sportaccommodaties, horecagelegenheden, fastfoodketens, bioscopen, pretparken en kleine cateraar-locaties.
Op sommige locaties zal de inname van statiegeldflessen handmatig gebeuren. Om dit proces makkelijker te maken zullen alle flessen met statiegeld een nieuw en duidelijk logo krijgen waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn.
De producenten van de drinkflessen zijn zelf verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting om kleine plastic flesjes in te zamelen.
In 2018 zijn er afspraken gemaakt met het bedrijfsleven en de VNG om het aantal kleine plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% af te laten nemen. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval. Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.
De volgende stap die wordt gezet tegen het zwerfafval, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Van Veldhoven hanteert een vergelijkbare aanpak als bij flesjes. In het najaar van 2021 moet 70-90% minder blikjes in het zwerfafval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, volgt ook statiegeld op blikjes.
Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan de flessen en drankverpakkingen, zodat deze automatisch ingeleverd worden voor de recycling.
Terug naar overzicht